Update: 15-11-2012

Ze is er nog steeds. Wat een volhouder. Niemand had verwacht dat Indy 8 jaar zou worden. Het was wel mijn doel. Indy moest gewoon 8 worden en dat heeft ze gehaald. Ze loopt er nu nog dankzij haar karakter en op vechtlust. Ook trekt Indy zich op aan de twee jonkies. Ziva en Ralph.

Heb je drie honden? Deze vraag krijg ik de laatste tijd vaak gesteld als ik het dorp in ga.  Ja, ik heb drie honden. “ik mag bij mijn honden in wonen.” Als je in mijn huiskamer kijkt klopt dat ook wel. Kussen hier, mand daar en daar nog een kussen. Indy, Ziva en Ralph een echte roedel. En als ik bij paps en mams ben voegen Ezra en Roos zich er ook bij. 5 stuks. Heerlijk. Mijn drie kunnen het super met elkaar vinden. Ziva en Ralph zijn elkaar speel kameraadjes. Indy en Ziva  liggen vaak samen op het kussen en tegenwoordig wordt er ook samen geknuffeld met zo nu en dan een machtsstrijd. Daarnaast is Indy Ziva haar grote voorbeeld letterlijk en figuurlijk. Ziva leert van Indy de hulphondvaardigheden.

                                       De “vijf”hebben waterpret!

Ezra is Indy haar persoonlijke “was/schoonmaak ”hond. Indy wordt van kop tot teen gewassen tot en met haar tanden en kiezen. Geen plekje wordt overgeslagen en dit ritueel wordt dagelijks herhaald en gaat zeker een half uur door.

Roos en Indy waren dikke maatjes maar tegenwoordig houdt Roos liever een beetje afstand en komt bij mij op schoot zitten. Of Roos en Ziva zijn en uitproberen wie de sterkste is en figuurlijk de grootste ( want Ziva is letterlijk de grootste). Roos heeft de eigenaardigheid om steeds bovenop Ziva te gaan. En dan heb ik het ook echt over bovenop. Zie je het voor je? Ze moet wat als kleinste van het stel. En Roos is officieel een koningspoedel……

Weer terug naar mijn eigen roedel. Het is zo gezellig in huis.

Indy blijft mijn allesje en ondanks dat ze ziek is en amper haar ene poot voor haar andere kan zetten, haar werk aan Ziva over laten zit er echt niet in. Het is haar taak om mij te helpen, dus dat moet en zal ze doen ook! .

Ziva en ik groeien langzamerhand steeds meer naar elkaar toe. Hoe meer Ziva mij kan helpen, hoe trotser Ziva wordt en hoe beter onze band wordt. Ook al vind Indy het niet goed dat Ziva haar taken langzamerhand over neemt ze zal toch Ziva een kans moeten geven en een stapje terug moeten doen ( en moeilijk dat ik dat vind!!!)

     Ziva met vacht                                                     Ziva nadat ze bij de trimmer is geweest

Ralph is een giga knuffelkont,  zit het liefst op schoot, slaapt bij mij op bed en wordt hij niet geknuffeld dan haalt hij allerlei kattenkwaad uit. Vooral de zooltjes van schoenen en mijn ondergoed zijn favoriete bij hem. Een dag niets kapot gemaakt is een dag niet geleefd. Dat is het levensmotto van Ralph. Even zo goed is hij een super leuke hond. Ralph is daarnaast een deeltijdhond. Deeltijdhond? Ja echt. Hij heeft de luxe twee huizen te hebben. Welke hond kan dat nou zeggen?

Ralph met vacht                                                       Ralph nadat hij bij de trimmer is geweest

Ziva wordt hopelijk de opvolger van Indy. Op dit moment ben ik druk bezig met alles daarvoor te regelen. Zelf moet ik weer het traject dor bij Univé en Ziva moet gekeurd worden. En dat vind ik zo spannend. Want wordt ze afgekeurd wat dan? Ze doet het zo goed! . Zelf vind ik het heel bijzonder om te zien hoe Ziva alles leert. Ziva heeft de meeste dingen geleerd door naar Indy te kijken en het na te doen. Dat doet ze nog steeds. Het begon allemaal toen ze een pupje was van 10 week of zo. Ze zat vooraan om het goed te bekijken. Trok Indy mijn sok uit, Ziva stond er bij en probeerde het gelijk na te doen. In de winkel ging het ook zo. Ik liet Indy eerst wat pakken, liet Indy daarna achter de scoot zitten wachten en gaf Ziva de opdracht. Heel voorzichtig pakte Ziva bijvoorbeeld de rol beschuit en gaf het aan mij. Zo nu en dan was het wel geduld hebben hoor. Ik ben zo gewend aan Indy qua leren en werken. En dat is dus binnen een paar minuten de oefening beheersen en lekker doorpakken. Geen getut etc. Ziva kan soms lekker pietlutten, met haar poten het product aftasten in de leerperiode en moeite hebben met bepaalde materialen. Dat kost dan gewoon wat meer tijd. Ze leert het allemaal, maar net even anders dan zoals het met Indy ging. Steeds ging ik een stap verder door moeilijker producten te laten geven. En zo heeft Ziva ook een liter pak chocomelk gepakt en op de scoot gelegd. Ook een goed voorbeeld: het aanleren van “duw” De eerste 10 maand weigerde ze ook 1 seconde mijn hand aan te raken met haar neus. Geen idee waarom, maar ik kreeg het gewoon niet voor elkaar. Alles heb ik uit de kast gehaald. Lekkere dingen op mijn hand gesmeerd, andere zachte voorwerpen om aan te raken etc. Met als resultaat dat Ziva nu wel mijn hand aanraakt op het commando  “duw” maar meer ook nog niet! Ze is 18 maand…….. Moet ik wel zeggen dat ik niet alle vaardigheden al met Ziva kan doornemen. Indy blijft het moeilijk vinden om het los te laten. Wanneer iets te lang duurt dan heeft Indy zoiets van, ik doe het wel. Of met vaardigheden die Ziva wel kan en die voor Indy eigenlijk te zwaar zijn dat Indy ze toch perse wil doen. Ziva heft ook respect voor Indy. Als Indy te dicht bij staat doet ze de oefening niet. Lastig joh, twee hulphonden…….En Ralph huppelt daar dan tussendoor. Hij mag lekker huishond zijn. Ralph kan wel geweldig apporteren. Tennisballetjes dan en zo  nu en dan komt hij een kapot gekauwde schoen brengen. Zo van: “knap van mij he? Heb je nog 1? “. Gaan we buiten tennisballen gooien dan kan je Ralph niet gelukkiger maken dan hem de tennisballen laten ophalen en aan laten geven. Trots dat hij is. Ieder zijn taak.

Ik voel me rijk met mijn hondjes. Weer of geen weer de hondjes moeten uit. En toch geniet ik er elke keer van. Heerlijk om te zien als Ziva en Ralph achter elkaar aan het rennen zijn, als Indy nog even een waterplas (lees; modderplas) mee neemt en ze dan toch nog even weer de glinstering in haar ogen heeft. Over niet al te lange tijd zal ik moeten proberen te genieten van het wandelen met twee honden. Dan loopt er geen zwarte meer bij. Dat wordt moeilijk. Maar tot die tijd, geniet ik elk moment van de dag van mijn drie schatten. Ja, ik ben gelukkig met mijn Indy, Ziva en deeltijdhond Ralph!

 

PS: Ziva heeft haar eerste onderdeel van de keuring gehad om verder te mogen voor opvolgster van Indy. Haar ogen zijn getest op oogziektes en afwijkingen en……..Ziva heeft geen oogziektes en afwijkingen!!!!Op dat onderdeel is ze dus goedgekeurd. Nu nog het onderdeel heupen en ellebogen. En dat blijft toch spannend hoor. Woensdag 21 november 2012  is het zover. Dus duimen dat ze ook door deze keuring heen komt!