ADL-Kinderhulphond. ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven.

Dat een volwassen persoon in een rolstoel een hulphond naast zich heeft lopen dat is tegenwoordig een redelijk normaal beeld. Men vindt dit ook heel normaal. Wanneer je als kind “lichamelijk gehandicapt”bent, dan wordt het anders. Kinderen vanaf 6 of 7 jaar gaan zich ontwikkelen qua zelfstandigheid. Ze gaan dingen ondernemen. Maar zit je als kind in een rolstoel, omdat je bijvoorbeeld zwaar spastisch bent dan heb je mogelijkheid niet. In Nederland zijn veel kinderen met zware lichamelijke handicaps die niet net als andere kinderen kattenkwaad kunnen uithalen, zelfstandig naar buiten kunnen gaan, op de fiets naar school kunnen of later een verjaardagscadeautje voor papa of mama kunnen kopen. Men gaat er automatisch vanuit dat de ouders altijd maar klaar staan voor hun kind. Dat doen ze ook wel, maar dit kost 1. veel tijd 2. veel energie en 3. er blijft weinig tijd over voor andere broertjes en of zusjes.

Een kinderhulphond is veel meer dan alleen maar een kinderhulphond. De kinderhulphond is een gezinshond: het hele gezin heeft baat bij het aanwezig zijn van en het omgaan met de hond. Een hond in huis geeft ontspanning, afleiding, plezier. De kinderhulphond is een maatje. De hond is natuurlijk een maatje van het kind met de beperking, maar ook zeker van de eventueel aanwezige andere kinderen. Broertjes en zusjes krijgen de kans om ook een leuke activiteit te gaan doen met de hond. Daarnaast gaat natuurlijk het hele gezin regelmatig met elkaar wandelen ( naast de dagelijkse wandelingen).

Wat een adl-hulphond voor een volwassene betekend en doet, weet bijna iedereen, maar voor een kind betekend en doet een hulphond ook heel veel. Een kind heeft aan een hulphond een hondenvriend die hem of haar door dik en dun, mooie en moeilijke tijden steunt. Het kind kan even tegen zijn of haar hond aan kruipen en lekker knuffelen met zijn maatje als hij/zij het moeilijk heeft. Maar wat nog belangrijker is; dit kind kan dankzij en met een hulphond zijn/haar zelfstandigheid verder ontwikkelen en zich zelf verder ontplooien. De leefomgeving van het kind wordt een heel stuk groter. Een kind met een motorische functiebeperking wil zich niet beperkt voelen. Een kind met een motorische functiebeperking wil niet in een apart hokje gestopt worden. Met de hulp van een kinderhulphond kan een kind veel meer zelf. Het kind voelt zich en is veel zelfstandiger. Dankzij een maatje en kinderhulphond kan een kind met een motorische functiebeperking mee draaien in de maatschappij net als een kind zonder motorische functiebeperking. En dat wil elk kind van welke leeftijd dan ook. Maar dat willen ook de meeste ouders graag voor hun kind, dat hun kind deze kans krijgt! En met een adl-kinderhulphond is dat mogelijk.

Voersponsor hulphond Indy

& kinderhulphonden

Stichting Kind en Hulphond