Een hond kan veel leren. Als je het leren maar leuk maakt. En nog belangrijker, als je de hond, maar hond laat zijn. Door kind en pup samen te laten leren, wordt er een hechte band opgebouwd. Kind en hond leren elkaar goed kennen. De ouders zijn een belangrijke factor tijdens de opleiding. Doordat de teamtraining aan huis plaatsvind, er samen met kind, hond en ouders getraind wordt, weten de ouders hoe ze hun zoon of dochter de dagen tussen de trainingen moeten begeleiden. Samen met de ouders wordt er bekeken en overlegd wat de pup tijdens het twee jaar durende opleidingstraject gaat leren. Een aantal vaardigheden zijn verplicht, maar er zijn ook altijd vaardigheden die specifiek voor het desbetreffende kind nodig zijn. Hieronder een lijstje met en verplichte vaardigheden en specifieke vaardigheden van een kinderhulphond.

  • Deuren openen – Deuren dicht duwen
  • Lampen aan en uit doen – waardoor een kind zelfstandig bijvoorbeeld ’s avonds het nachtlampje op de slaapkamer uit kan doen en de ouders niet meer op de slaapkamer hoeven te komen
  • Helpen met uitkleden ( jas uittrekken, broek, sokken, schoenen uittrekken)
  • Voorwerpen brengen en aangeven : Dit is een heel belangrijk onderdeel voor een kinderhulphond. De meest gebruikte voorwerpen kunnen op naam geleerd worden.

Een situatie:Stelt u zich eens voor: Uw kind zit tv te kijken, maar bedenkt ineens dat hij/zij naar buiten wil. U zit te kletsen met de buurvrouw. De hulphond geeft op commando de afstandsbediening aan, waardoor uw kind zelf de tv uit kan zetten, daarna haalt hij de jas op ( u helpt natuurlijk met aantrekken) en de hond doet de rits dicht ( teamwerk). Daarna doet de hulphond de deuren open en weer dicht. Uw kind kan zelfstandig buiten spelen met zijn/haar vriendjes! Mocht er wat gebeuren buiten, waardoor er hulp moet komen, dan kan de hond u op komen halen:

  • alarm slaan/hulp halen
  • Dekbed aangeven en uw kind lekker onderstoppen – Dekbed weer afhalen
  • Omdraaien in bed
  • Alarmknop induwen
  • Maatje zijn!

Naast deze hulphondvaardigheden zijn de basisvaardigheden van groot belang. Het kind en de hond zijn een team en gaan regelmatig samen naar buiten. Daarom moet de hond netjes naast de rolstoel kunnen volgen, kunnen wachten, zitten naast de rolstoel etc. U blijft als ouder eindverantwoordelijk. Een kind zal nooit de baas zijn van de hond. Deze verantwoordelijk kunt u niet aan een kind geven. Wel kan het kind overal bij betrokken worden, waardoor de hond respect krijgt voor het kind. Laat het kind helpen met eten geven, wanneer de hond zindelijk is, laat de pup dan al op de slaapkamer slapen van het kind ( wel nog in de bench en pas naar boven brengen wanneer u gaat slapen). U mag nooit vergeten; KIND EN HOND ZIJN EEN TEAM, MAAR HEBBEN DE HULP EN ONDERSTEUNING VAN U ALS OUDER/VERZORGER NODIG!