update:06-11-2013

Dit zijn Stefan en Donja

Stefan is 14 jaar hij woont samen met zijn vader, moeder, broer en labrador Laika van 9 jaar in het Westland. Stefan heeft een spierziekte die duchenne heet. Hierdoor zit hij in een elektrische rolstoel. Hij had al een aantal jaren een allergrootste wens en dat is een hulphond. Een hond die hem met allerlei dingetjes kan helpen namelijk deuren open doen, spullen pakken en aangeven, jas uitdoen, dekbed over hem heen leggen. Nu zijn we al een tijd verder en bijna toe aan het examen met Donja. Ze is niet meer weg te denken uit ons gezin.

——————————————————————————————————

Update november 2013

 Donja is in september alweer 2 jaar geworden en is nu bijna 1.5 jaar bij ons. Het is een ontzettende lieve hond en vooral een maatje door dik en dun voor Stefan.

Ze loopt heel keurig naast de rolstoel , Stefans vader heeft een pen aan z’n rolstoel gemaakt waar een fietsbeugel aan vast gemaakt kan worden. Deze beugel kan ook aan de fiets vast gemaakt worden, Donja vindt t ook heerlijk om naast de fiets te rennen en dan zeker richting het strand. Dit vind Donja heel erg lekker even flink uitrazen en een duik nemen in de zee. In huis doet ze voor Stefan allerlei dingen, zoals post uit de brievenbus halen en naar Stefan brengen. Wat wij ontzettend goed van haar vinden is dat ze Stefans mobieltje opspoort en aan hem geeft, je kan z”n telefoon echt op de raarste plekjes verstoppen maar halen doet ze en natuurlijk brengt ze de telefoon naar Stefan. Laatst hadden we de telefoon in de badkamer verstopt en de deur op een kier laten staan, ze lag heerlijk in het zonnetje in de tuin, de telefoon ging en ja hoor ze sprong op en liep naar binnen. Stefan had niet eens de tijd om te zeggen Donja geef telefoon en ze kwam hem al brengen. Wanneer ze iets hoort vallen bij Steef in z’n kamer spits ze haar oren al, dan roept Steef haar om t haar op te laten rapen en te geven, alleen wanneer er een metalen lepel of vork valt vind ze dit niet prettig in haar bekkie. Hier oefenen we nog steeds op en t gaat al steeds beter, ze neemt t wel in haar bekkie maar op tafel leggen of op de aanrecht doet ze niet altijd. Wat wij echt heel erg super vinden is dat Donja bij Stefan op bed slaapt, meestal moesten wij voordat Donja er was wel een paar keer s’nachts naar Stefan toe,Stefan slaapt altijd op z’n linkerzij maar draaide s’nachts terug op z’n rug. Hij kon dan vanwege z’n spierziekte niet meer terug draaien op z’n linkerzij. Donja gaat precies achter Stefan liggen zodat hij niet op zn rug draait. Hij word nu s’nachts ook minder vaak wakker.


Donja gaat ook samen met Stefan binnenkort examen doen. We krijgen heel veel liefde van Donja en t is een echte knuffelkont, en echt een supermaatje voor Stefan die hem ook helpt met allerlei dingetjes.

Update 19-9-2012

Na ruim een half jaar is het nu echt tijd geworden om iedereen te laten weten hoe het met onze Donja gaat.
Het gaat ontzettend goed met haar, het is een super lieve, rustige hond en af en toe best wel ondeugend.
Bordjes met boterhammen die op het aanrecht stonden waren zeker in het begin een echte lekkernij voor haar.
Ik moet leren om hoog te komen en er iets neer te leggen, dus waarom er dan niks af mogen pakken, moet ze gedacht hebben.
Ze is erg lief en voorzichtig met Stefan, wanneer ze iets op zijn schoot moet leggen doet ze dit erg voorzichtig.
Bij de andere in het gezin wil ze dit nog wel eens wild doen. Er zijn veel dingen die ze al kan.
De deur van de trapkast opendoen, en wanneer deze weer dicht moet gooit ze haar hele lichaam er tegenaan.
Soms zitten we rustig in de kamer en horen dan de kastdeur opengaan, zonder dat wij het commando trek geven, maar geef haar eens ongelijk hier liggen haar botten en andere lekkernijen.
Ze geeft spullen aan die Steef laat vallen en legt dit op zijn schoot. Donja haalt post uit de brievenbus en brengt het naar Steef of aan iemand anders die het aan haar vraagt. Ook brengt ze dingen van Steef naar andere uit het gezin en andersom.
Als we naar buiten gaan loopt ze goed mee naast de rolstoel.
En in de winkels doet ze het ook heel goed, wel moeilijk hoor als je al die lekkere dingen ruikt zoals kaas en vlees.
Onze trainster Wil is ook een lieverd, geeft hele goede aanwijzingen en tips.W ij zijn erg blij met haar.
Donja luisterde op een gegeven moment niet meer zo goed naar de commando’s, toen zei Wil negeer haar maar even een dagje het komt vanzelf wel weer goed. En inderdaad de volgende dag ging het luisteren al weer stukken beter.
Donja vind het heerlijk om naar het strand te gaan en lekker te ravotten en natuurlijk een flinke duik in de zee te nemen.

Wat ze ook heerlijk vind is thuis lekker chillen in de stoel bij iemand op schoot en lekker geknuffeld te worden.
Volgende week word Donja alweer een jaar, wat gaat de tijd toch snel.
We genieten iedere dag van haar en Steef zeker, het is echt een maatje voor hem.

———————————————————————————————————

Stefan en Donja voeren actie!

Bron; Monster weekkrant

Hulphond Donja wil naar school

C1000 te Monster helpt Stefan en Donja van Stichting Kind en Hulphond!

Stefan is 13 jaar en heeft de ziekte van Duchenne, dit is een progressieve spierziekte. Door deze ziekte is hij afhankelijk van zijn elektrische rolstoel. Stefan zijn grootste wens was, dat hij ooit een eigen hulphond en maatje zou krijgen.

Deze Hulphond kan dan samen met hem boodschappen doen, deuren open maken, spullen van de grond afrapen, zijn voeten op voeten op de plank zetten, dekbed over Stefan heentrekken en nog meer dingen die hij niet meer zelfstandig kan doen. Zijn grootste wens is uitgekomen. Sinds 6 weken heeft hij een hulphond, Donja een golden retriever van 6.5 maand.

Donja moet nog opgeleid worden tot hulphond, deze opleiding volgen Stefan en Donja bij Stichting Kind en Hulphond. Er komt een trainer bij ons thuis en d.m.v. teamtraining volgen zij de opleiding van kinderhulphond. Deze opleiding duurt 2 jaar en kost ruim 5000 euro.

Kinderhulphonden worden niet vergoed door de zorgverzekeraars, de stichting is afhankelijk van donaties en giften.

Stefan heeft aan Nico Paardekooper van de C1000 in Monster gevraagd of hij een bus neer mocht zetten om statiegeldbonnen in te zamelen. Nico Paardekooper  reageerde enthousiast en vond het goed dat Stefan deze bus bij hem in de winkel neerzet.

Helpt u kind Stefan en kinderhulphond Donja als team de wereld in? Dan kunt u uw statiegeldbonnen in de bus bij C1000 in Monster deponeren. Hierdoor helpt u niet alleen team Stefan en Donja maar ook toekomstige teams. Veel kinderen worden hiermee geholpen zelfstandigheid te ontwikkelen, zich zelf te ontplooien en zich voor te bereiden op de toekomst. En zij hebben natuurlijk een super-maatje naast zich lopen die ze onvoorwaardelijk steunt.

Wilt u meer weten over de stichting waar ook blogs zijn te lezen over kinderen die de stichting al geholpen heeft, dan kunt u terecht op: www.stichtingkindenhulphond.nl

Hartelijk bedankt alvast voor uw bijdrage. Wij bedanken Nico Paardekooper dat hij dit voor ons mogelijk maakt.

Blog Voorstellen

Stefan is een jongen van 13 jaar en hij heeft de ziekte van Duchenne. Hij heeft al een aantal jaren een allergrootste wens en dat is een hulphond. Een hond die hem met allerlei dingetjes kan helpen namelijk deuren open doen, spullen pakken en aan geven, jas uitdoen, dekbed over hem heen leggen. Nu zijn we al een tijd verder en bijna toe aan het examen met Donja. Ze is niet meer weg te denken uit ons gezin. Er zijn wel stichtingen voor volwassenen maar wij wisten niet dat de stichting kind en hulphond van Martine bestond. Google bracht uitkomst en zo kwamen wij bij Martine terecht, na telefonisch contact hebben wij een afspraak gemaakt en zijn wij 4 februari naar Westerbork gereden. Tijdens het intake gesprek hoorde wij dat Stefan voor een hulphond in aanmerking zou komen. Wat voor hond het zou worden kwam niet ter sprake. Wij dachten dat een vriendin van Martine met een lief puppy op visite kwam. Een lief klein golden retrievertje van 4 maanden die gelijk onze harten stal Op een gegeven moment vroeg Martine wat we van Donja vonden, wij zeiden dat het een schatje was. Niet te weten dat het onze hond zou worden.

25 februari en 4 maart rijden we weer richting Westerbork om Donja beter te leren kennen en dat geld ook voor onze hond Laika. Als het goed is komt Donja over ongeveer 3.5 weken echt bij ons wonen.