Wij, dat zijn Ruben, Thijmen, Maarten, Arie en Carolien Palland. Ruben is 3, Thijmen is 6 en Maarten is 8 jaar oud. Thijmen heeft toen hij nog een baby was  hersenvliesontsteking gehad met hersenbeschadiging en doofheid tot gevolg. Thijmen draagt een CI waardoor hij redelijk kan horen en ook aardig verstaanbaar is. De hersenbeschadiging uit zich met name in een verhoogde spierspanning en een ontwikkelingsachterstand.  We hopen dat Tiko een echte gezinshond wordt, maar bovenal een maatje en vriend voor Thijmen, dat hij Thijmen gaat helpen bij allerlei dagelijkse bezigheden en hem kan ondersteunen in het sociale leven.

Wij hebben geen ervaring met honden, maar vinden het wel erg leuk! We zijn benieuwd naar de training die we zullen krijgen en die Thijmen gaat krijgen. We vinden het fijn dat Martine beschikbaar is voor vragen, zodat je voortdurend het gevoel hebt dat je wordt ondersteund. Wij gaan ons best ervoor doen, dat Thijmen en Tiko over twee jaar met goed gevolg het examen doorlopen en dat Tiko dan een officiële hulphond zal zijn!

———————————————————————————————————————————

Training Thijmen en Tiko van trainer Diko – zoekspelletjes

Na de vakantie kwam Diko weer bij ons om samen te oefenen. We zijn naar een veldje in de buurt gelopen om Tiko een brokje te laten zoeken. Thijmen, die met zijn walker liep, had Tiko aan de flexlijn en papa of mama houdt Tiko dan ook aan de lijn. Tiko loopt dan heel rustig en kijkt vaak naar Thijmen. Net of hij zeggen wil ‘Gaat het? Gaan we niet te snel?’. Op het veldje aangekomen verstopte Thijmen een stukje worst onder een plastic bloempot en gaf het commando ‘zoek’ aan Tiko waarna hij mocht gaan zoeken. Hij is echt heel slim, want ook al stonden er twee of drie potjes, Tiko had snel in de gaten waar zijn beloning zat! Maarten en Ruben mochten ook helpen met het verstoppen van een stukje worst en het vasthouden van Tiko.

           

 

Op vakantie 2011 – boerencamping in Friesland

In de vakantie zijn we naar een boerencamping in Friesland geweest. Hier hebben we het heerlijk gehad. Voor de jongens was er een speeltuintje met schommel, klimrek, draairek, wip en een tafeltennistafel. Ook waren er skelters, trekkers en andere fietsjes die gebruikt mochten worden. Scheuren door de koeienstal en over de camping. Top! Ook Tiko heeft het prima gehad. Hij heeft zijn plekje voor de voortent en vindt het gezellig om bij je stoel te komen liggen. In het bos achter de camping hebben we heerlijk kunnen wandelen met Tiko. Gelukkig waren er redelijke paden, zodat Thijmen af en toe ook mee kon Tiko uitlaten.

Een van onze uitstapjes was naar het Kameleondorp. Met z’n allen op een praam varen op de Friese wateren. Tiko ging heerlijk liggen en vond het allemaal prima.

 

 

8 juli 2011 Kinderboerderij Harderwijk

Op vrijdag 8 juli gaan Thijmen, Maarten, Ruben en mama op weg naar Harderwijk. Daar gaan we naar de kinderboerderij. Tiko mag hier wennen aan andere dieren. Diko, onze trainer, heeft een afspraak gemaakt om samen met Tiko de dierenweide in te gaan. Hij moet gaan leren de schapen niet te veel aandacht te geven en om de uitwerpselen van de schapen niet als lekkernij te nuttigen. Hiervan zijn helaas geen foto’s! Wel zijn er foto’s van het knuffelen van konijnen en cavia’s binnen bij de kinderboerderij. Thijmen wilde alle dieren wel op schoot en bleef, wat heel knap was, aandacht geven aan het dier op schoot en aan Tiko! Op de foto zie je dat Thijmen het grootste konijn van de kinderboerderij op schoot heeft.

1 juli 2011 Dierentuin Amersfoort

Op 1 juli is de dierentuin in Amersfoort ’s avonds geopend voor gehandicapte kinderen en hun ouders. Daar gaan we naar toe en natuurlijk gaat Tiko met ons mee! Het ging eigenlijk heel goed. Wat ons opviel is dat Tiko bang was voor de tijger die je van heel dichtbij door glas kunt bekijken en later ook voor de opgezette tijger even verderop in het park. Het is natuurlijk ook wel gek zo’n grote poes op ongeveer 2 meter afstand!

We hebben genoten van deze avond. Het is toch bijzonder om zo ’s avonds door een dierentuin te lopen. De kinderen hebben heerlijk in de speeltuin gespeeld en Tiko lag aan onze voeten met het zand te spelen.

Wat bijzonder was, is dat we in de dierentuin een andere hond met zijn baasjes uit de stichting tegen kwamen. Twee honden bij elkaar met hetzelfde dekje om! Lana en Tiko vonden elkaar erg interessant.

——————————————————————————————————————————–

 

Inmiddels is Tiko al weer een maand bij ons! We wennen steeds meer aan elkaar. Wat boffen we met het weer. Tiko is veel in de tuin en tijdens het wandelen is het telkens heerlijk weer. Een enkele keer plast Tiko nog in huis, maar doorgaans gaat het goed. Alleen de eerste twee nachten moesten we er ’s nachts uit. Nu slaapt hij de hele nacht door. Je hoort hem af en toe omdraaien, aan zijn kleedje krabben en gaan verliggen. Dat is een vertrouwd geluidje geworden.

Om aan elkaar te wennen hebben we af en toe familieknuffeltijd met Tiko op de bank. Dan leggen we een kleed op de bank en mag Tiko ook op de bank! Iedereen geniet daar dan van. Maarten staat niet op de foto, hij mocht de foto maken!

Thijmen gaat vaak mee met het uitlaten van Tiko. Thijmen gaat dan op zijn driewieler mee en Thijmen durft Tiko nu ook een brokje te geven:

In de meivakantie zijn we met onze nieuwe –oude- caravan op vakantie geweest op camping ‘De Valkenhof’ in Westerbork. Toen hebben we samen met Martine met Tiko geoefend. We hebben gewandeld, zit en lig geoefend en we zijn over de markt in Westerbork gelopen. Bij de kaasboer mocht Thijmen een plakje kaas voor Tiko vragen. Het eerste stukje kaas at Thijmen heerlijk zelf op en daarna kreeg hij gelukkig nog een stukje om aan Tiko te geven! Ook at Tiko even later zijn eerste ijsje, samen met Indy en Sjors genoot hij daar heerlijk van. Ook Thijmen heeft Tiko hier aan de lijn. Hij vindt het prachtig, maar moet nog erg wennen.

En natuurlijk is Tiko een gewone jonge hond met allerlei streken, want later moet hij leren Thijmen zijn schoenen aan te geven, maar nu mag dit uiteraard niet!

Hemelvaart

In het hemelvaartweekend zijn we met vrienden en ons hele gezin naar de dierentuin in Nuenen, Dierenrijk, geweest. We werden direct gewezen op de regels die gelden in deze dierentuin als het gaat om hulphonden. Tiko mocht niet mee in de stukken waar de dieren vrij rond bewegen, dus bij de geitjes, volière en de kinderboerderij. En er werd gevraagd door te lopen als we het gevoel hadden dat de dieren onrustig werden. Maar dat hebben we nauwelijks gemerkt. Alleen was er een gans die de rest alarmeerde en toen sloegen alle ganzen aan. Tiko trok zich hier nauwelijks iets van aan en we liepen dus maar rustig door. Het was een warme dag, dus Tiko ging snel in de schaduw liggen als we ergens een tijdje stonden te kijken. Aan het einde van de wandelroute was een leuke speeltuin waar alle jongens heerlijk hebben gespeeld. Tiko lag onder de stoel op het terras met een bak water, bij te komen van de wandeling. En we eindigden de dag met een ijsje en toen mocht Tiko natuurlijk ook beetje. Hij vond het heerlijk (en wij ook)!

Op woensdag gaat Thijmen niet naar school. Thijmen heeft dan fysiotherapie, ergotherapie en zwemles in het revalidatiecentrum Via Reva in Apeldoorn. Hij begint ’s ochtends vroeg met fysiotherapie. Natuurlijk gaat tegenwoordig Tiko met ons mee. Als Thijmen op de legpress (oefening voor de benen, krachttraining) ligt, dan gaat Tiko rustig liggen en houdt het allemaal een beetje in de gaten. Daarna gaat Thijmen naar de zaal en moet hij over matten lopen van verschillende hoogtes en diktes. Tiko ligt dan het liefst midden op een mat, zodat Thijmen er niet meer langs kan!

Aan het begin van de middag gaan we naar ergotherapie. Daar oefent Thijmen zijn fijne motoriek. Hij zit aan een aangepaste tafel met aangepaste stoel en doet allerlei oefeningen, met pen en papier, verf, klei of ander speelgoed. Tiko heeft een vast plekje gevonden onder de grote tafel die in de ergoruimte staat. Hij ligt daar heerlijk te wachten tot Thijmen klaar is.

Aansluitend gaat Thijmen naar zwemles. Alle andere kinderen van de zwemles zijn dol op Tiko. Zij vinden het dekje met ‘niet aaien’ maar niets! De laatste 10 minuten van de zwemles mogen we bij Thijmen kijken. Tiko gaat dan ook mee. Tiko is dan heel onrustig. Hij vindt het heel gek dat Thijmen in het water ligt. Dit is een van de weinige momenten dat Tiko echt onrustig  is en het op een blaffen zet! Net alsof hij Thijmen wil redden of misschien wel mee wil zwemmen…!

We hebben nog geen foto’s gemaakt van Thijmen en Tiko samen in het revalidatiecentrum, maar die volgen beslist op een later tijdstip!

2 april 2011

Op zaterdag 2 april 2011 wordt Tiko naar ons toegebracht door Martine en haar vader.

Onze jongens zijn heel benieuwd en wachten bij de ingang van ons hofje of ze er al aankomen. Even wachten en daar zijn ze! Het is allemaal erg spannend, vooral Thijmen vindt zo’n klein puppy lastig om te benaderen. Tiko is enthousiast en erg gericht op Indy, die ook meegekomen is. Tiko moet duidelijk wennen aan de nieuwe omgeving en de nieuwe mensen om hem heen. Het is die zaterdag een prachtige dag en wij zijn veel buiten in de tuin. Al snel wordt Tiko moe en valt heerlijk in slaap.