update: 28-04-2013

Dit zijn Tycho en zijn labrador Guus. Een wens van Tycho was: Een hond om mee te spelen, te praten en te verzorgen. Ik zal mezelf voorstellen, mijn naam is Tycho en ik ben 9 jaar. Samen met mijn ouders Matthieu en Ida en broer Kaspar woon ik in Coevorden. Ik heb klassiek autisme en verder ben ik hypermobiel en dat betekent dat ik soepele spieren heb. Doordat ik autisme heb, ben ik vaak in mijn eigen wereld en kunnen mensen moeilijk contact met mij maken. Ik heb moeite met het sociale verkeer, zo ik vergeet dingen te vragen en ga ik mijn eigen gang. Wat natuurlijk niet altijd kan. Gelukkig ben vaak vrolijk en fantaseer ik graag. Zo heb ik thuis verteld dat er een hond in de klas was, een golden retriever, gezellig toch. Was het maar zo, dan had ik niet zoveel moeite met stil blijven zitten…….

Voordat we naar Martine zijn gegaan heeft mijn moeder, een hond uitgenodigd om te kijken of ik het leuk vond. Zo kwam Rozu, een aussi, op bezoek en dat vond ik fantastisch.

Mijn broer vroeg al wanneer Rozu weer kwam, dat had ik eigenlijk ook willen vragen. Mijn ouders gaan nu op zoek naar sponsoren en donateurs om

Stichting Kind en Hulphond te helpen met het financieren van de opleiding van mijn toekomstige hond.

                        Tycho met Ziva. Ziva is goed met kinderen met autisme en angsten

———————————————————————————————–

Guus, het nieuwe maatje in opleiding van Tycho

Mijn naam is Guus, ik ben een 10 maand oude labrador en woon vanaf 28 april bij Tycho. Ik heb nu een ander bestaan. Ik mag op eens trap lopen en slaap bij mijn baasje op de kamer. Verder ga ik vaak met de auto weg en mag ik op de achterbank liggen. In de auto gaan, is nog niet mijn favoriete bezigheid. Vooral op het parkeerdek bij de AH. Die tegels wiebelen zo en er rijden auto’s . Gelukkig heeft Ida vaak lekkere hapjes voor mij en moet ze vaak lachen om de grapjes die over mij gemaakt worden. Vandaag zei er iemand over mij “zit hij in de parkeerstand?” Ik dacht ik ga ervoor, ik spring in de auto. Zo doet een therapiehond in opleiding dat. Zo krijg ik nu ook ander eten, ik lust het wel die lekkere brokken van de sponsor Nutro-Choice! Ik kan nu ook wachten totdat ik eten krijg, want dat ik heb ik bij Martine tijdens de training geleerd. Dat was me ook wat, ik zag daar de prachtige Ziva en ik was helemaal afgeleid. Gelukkig heeft Ida alles goed opgeschreven en kan ik thuis alles rustig trainen.

Die Ida is wel fanatiek, ze laat me overal oefeningen doen. Vooral dat ik moet kijken, en dat terwijl ik lekker op speurtocht ben als we gaan wandelen. Ik weet wel dat ik niet zo moet trekken tijdens het lopen, maar ja al nieuwe geuren en honden die ik tegen kom. Ik zal het ooit wel leren, en dan kan Tycho ook mee lopen en dat lijkt mij heel gezellig. Maar ja al nieuwe geuren en honden die ik tegen kom. Ik zal het ooit wel leren, en dan kan Tycho ook mee lopen en dat lijkt mij heel gezellig.

 

————————————————————————————————————————————-

Eind december De santarun    

Verkleed als kerstman heeft Tycho samen met Guus en 780 kerstmannen  meegedaan aan de eerste SANTARUN van Dalen. De route van 4 km  was ver voor Tycho en halverwege wilde Tycho weer terug naar de auto. Gelukkig had moeders nog wat lekkers in de tas. Na de lekkere kinderbueno, zette hij weer zijn beste benen voor  en zo konden we finishen.

Guus heeft de route meestal met een glimlach gelopen en genoot van de lekkere brokjes en aanmoedigen. Bij de finish kreeg het team allebei een prachtige medaille en werd Tycho geïnterviewd. Vol trots heeft Tycho heeft de dag erna z’n medaille gedragen op de  buitenschoolse opvang. Volgend jaar weer mee doen Tycho?  Ja, antwoordde hij en dan loop ik achteruit….

 

sinterklaastijd Zoektocht naar de hulpsinterklaas.

Was onze Guus al bekend in Coevorden, nu is hij een beroemdheid.
Zaterdag 17 november zaterdag hebben Tycho en Guus opgetreden bij de Sinterklaasintocht. Dit jaar werd er een hulpburgemeester gezocht en iedereen mocht zich aanmelden. Tycho had Guus hiervoor aangemeld door een brief te typen en op te sturen. Achteraf bleek Tycho kansloos, want het was doorgestoken kaart; de officiële race ging tussen de excentrieke Berdien de Boer, boer Jaap uit Wachtum en de Burgemeesterpiet. Ook deze drie grepen naast de titel, want uiteindelijk werd Sinterklaas de hulpburgemeester. Tycho en Guus mochten nog wel naar voren komen en Guus kon laten zien dat hij brokjes kon uitpakken en een krant halen. Dat laatste lukte helaas niet, want de rijkelijk gestrooide pepernoten waren veel smakelijker. Daarna mocht Tycho zijn brief voorlezen, wat hem goed afging. Hij kreeg de lachers op zijn hand met zijn versie van de aanhef: “Beste Birdo-Burgemeester” (Birdo is een figuur uit Mario Kart).

Statiegeldbonnen voor Stichting Kind en Hulphond

Team Tycho en Guus in actie voor Stichting Kind en Hulphond

 In november heeft er ruim twee weken een statiegeldbonnenpaal in de AH gestaan zodat klanten hun bon konden doneren aan de stichting. De actie heeft € 101,37,- opgeleverd en een hoop publiciteit. Er heeft een artikel over Tycho en Guus gestaan in de Coevorden huis aan huis, bij de start van de actie en deze is te lezen op http://www.autism-site.com/autism-site/index.php/39-news/463-actie-voor-stichting-kind-en-hulphond

Met een stukje kaas op de lopende band hebben we een spectaculaire foto gemaakt. We willen de AH bedanken voor hun enthousiaste medewerking. In begin 2013 mogen we de statiegeldbonnenpaal opnieuw in de winkel zetten.

Guus de hersenwerker, demonstratie geven samen met therapiehond Floor

Eind oktober hebben Tycho en Guus meegewerkt aan een symposium. Zij hebben een workshop hersenwerk gevolgd en ik heb het aanwezige publiek verteld over wat een therapiehond voor ons gezin betekent. De workshop werd gegeven door Inge van Harte  en zij had alle allerlei materialen bij zich. Guus werd dol enthousiast. Hersenwerk  heeft veel  te maken met speuren naar eten en dan ben  bij je bij Guus op het goede adres. Zo mocht Tycho brokjes in fietsbanden verstoppen en Guus mocht ze zoeken. Omdat Tycho voorlopig Guus toch niet alleen kan uitlaten is hersenwerk een mooie manier om contact met Guus te maken. 

Op www.hersenwerkvoorhonden.nl is meer te lezen over wat je allemaal met je hond kunt doen.

Blog  Naar het theater de Hofpoort in Coevorden en het Planetron Cinedome in Dwingeloo

Guus heeft een kort optreden gegeven tijdens de meedoe voorstelling Magische liedjessoep. Eén van de acteurs stelde een vraag en Guus gaf daar antwoord op door te blaffen. Hij kreeg het publiek mee want iedereen lachte. Door Guus kon Tycho zich goed concentreren op de voorstelling en genoot van de vele liedjes.

Na de voorstelling is het team met de acteurs op de foto gegaan.

Samen met ons is Guus in het Planetron Cinedome naar de rondom voorstelling Bears geweest, dat was wel even raar en Guus gromde eventjes. Na de film zijn Tycho en Guus op de foto geweest en zo zijn ze te zien op een heel bijzondere plek. Met dank aan de geduldige fotograaf.

BLOG Het Woefstokfestival /ontmoetingsdag Stichting

Zaterdag 22 september is de eerste ontmoetingsdag van de Stichting Kind en Hulphond georganiseerd.

Elk gezin die een kinderhulphond heeft van de stichting was uitgenodigd. Het was heel bijzonder om de honden en de kinderen van de weblogs in levende lijve te ontmoeten. Deze ontmoetingsdag is gehouden op een hele bijzondere locatie, namelijk op een festival voor honden en hun bazen genaamd “Woefstok”. Tycho en Guus hebben allerlei activiteiten gedaan: worsthappen, hijgparcours, sjoelen en botten zoeken bij de MAC KLuif. Het jeugdjournaal heeft een item gefilmd en Tycho heeft hun opname vaak bekeken.

Blog  Op vakantie naar het Zwarte Woud,

Guus is voor het eerst met ons op vakantie geweest naar de Huthof in St Märgen. Tycho is er al 3x eerder geweest. Omdat we dit keer Guus mee hadden hebben we weer nieuwe dingen ontdekt. Vlak bij de boerderij is namelijk een panorama wandelroute, dus we hebben veelvuldig genoten van de mooie vergezichten. Guus baarde veel opzien in de supermarkten, met zijn dekje. Eén keer werd zelfs de manager gebeld of er een hulphond in de supermarkt mocht. Gelukkig mochten overal naar binnen.

              

Guus is een goede hulp geweest op drukke stations en steden. Tycho is bij ons gebleven en we hebben zelfs een wandelroute gelopen. Het leukste van de vakantie was dat Guus samen met Tycho heeft gezwommen. Ook de heen en terugreis verliep voorspoedig met Guus op de achterbank. Hij zat mooi tussen de jongens in.

Blog 9  De reis naar Zwolle

Omdat we binnenkort op vakantie gaan, hebben we met Guus geoefend om met het openbaar vervoer te reizen. We hebben een treinreis naar Zwolle gemaakt of liever een trein-bus reis.

Het station in Zwolle wordt verbouwd en vanaf Ommen ging het vervoer met bus. Leuk voor Guus, nog iets om mee te oefenen. Het maakte weinig indruk op onze 1 jarige Guus, hij vond het allemaal hartstikke leuk en had geen moeite met in-en uit stappen. Met z’n dekje trok hij veel bekijks en Guus genoot van deze aandacht.  In Zwolle heeft Tycho zich zelf vast gemaakt aan Guus. Tycho vindt het prima om Zwolle samen met Guus op deze manier te verkennen. Hij kan zo in hetzelfde tempo met ons mee lopen en hoeft niet op alle prikkels te reageren. Door en met Guus hebben wij een gezellige dag gehad.

 

Blog 8 Samen jarig

Vandaag 14 juli, is de feestdag van team Tycho en Guus. Ze worden samen 9 jaar.

Guus heeft een mooi slaapkussen gekregen voor in de slaapkamer die hij samen met Tycho deelt. Guus heef wel drie slaapplekken in ons huis, in de woonkamer, de gang en boven bij Tycho. Toch ligt hij daar niet altijd te slapen, Guus ligt graag in de weg. Gelukkig kun je rustig over hem heen stappen. Tycho en Guus zijn uiteraard verwend met prachtige cadeaus. Guus heeft veel lekkere kluiven gekregen en Tycho was heel blij met de Wii die hij samen met zijn broer heeft gekregen.

Blog 7. Guus wordt gecastreerd!

28 Juni, het is zover.  Guus wordt gecastreerd

Elke maandag gaat Guus naar Henriette, de oppas. De avond na zijn operatie kreeg Guus een mailtje van zijn oppas. Ze was benieuwd hoe het met hem ging. Guus mailde dit Henriette terug:

 “Ik draag een prachtige blauwe romper, volgens Tycho ben ik airbud (is een hond die kan basketballen in een film die hij heeft gezien.)
Het eten smaakt me al weer, al heb ik nog niet al mijn brokken op. Water drink ik uit de aquaplay, best lollig speelgoed, ik heb ook al een bootje voor uit geduwd.
Mijn baas heeft me alweer een soort van puzzel laten doen, een brokje uit een plastic fles halen. Ik ben al zo handig, dat ik dat kan zonder de hals eraf te bijten.
Ben ook al weer uit geweest, kwam een hond tegen met een lampenkap op, wat een stakker. Aan mij zie je lekker niks, want ik draag mijn romper alleen in en om het huis.
Tot maandag,
 Poot van, Guus”
 
 Blog 6 Waterhond Guus

Tijdens de tweede training bij Martine in Westerbork heeft Guus samen met Indy voor het eerst gezwommen. Dikke pret, voor het eerst los en dan ook nog het water in. Guus blijkt een uitstekende zwemmer te zijn. Hij haalt graag balletjes op uit het water. Het is hem nog niet gelukt om in een vieze moddersloot te springen. Het jagen achter de eenden aan wordt in middels al wat beter. Guus geeft sneller op, vooral wanneer ik hem de rug toekeer en door loop. Op tweede pinksterdag is de rubberboot op gepompt en heeft Tycho vanuit de boot kunnen genieten van Guus zijn zwemkunsten.

Guus naar de dierenfotograaf

Tycho is wel eens bij een fotograaf geweest, maar het was nooit een groot succes. Hij heeft meer belangstelling voor de knopjes, dan op commando enthousiast naar het ‘vogeltje’ te kijken. Dus al die acties van portretteer je kind, heb ik aan me voorbij laten gaan. Guus mocht er wel aan geloven en is in de Pets Place Coevorden op de foto gezet door Tony Wuite die gespecialiseerd is in het fotograferen van honden en katten.

Update: 14 juni 2012

Team Tycho en Guus winnen een prijs

De AH is Tycho’s favoriete winkel omdat ze altijd van de leuke acties en reclames hebben. Denk maar eens aan de hamsters, Disney poppetjes en nu konden er mini’s gespaard worden. Want de AH bestaat 125 jaar en organiseerde afgelopen april een fotowedstrijd. Met als thema: “maak een foto van je miniwinkeltje” Van een doos hebben we samen een winkeltje geknutseld. Op een gegeven moment waren de knuffels van Tycho beneden en die zette hij in zijn winkel. Een prachtig beeld voor de foto. Deze ingeleverd bij de AH met als tekst dat Tycho over een tijdje een hond zou krijgen die in opleiding gaat voor therapiehond. De foto en de tekst hebben indruk gemaakt want we werden gebeld dat er een tas met een verrassing klaar stond voor Tycho .

      

Meteen verteld dat Tycho de tas niet zelf zou ophalen, maar dat er een team voor de balie zou komen te staan…….  Ook voor Guus zat er iets lekkers in de tas.

Slapen bij Tycho op de slaapkamer

Guus had er even geen zin in om bij Tycho op de kamer te slapen. Gejank en geblaf zorgden ervoor dat Tycho wakker werd.

Eerst heb ik met Guus gepraat en ben toen weggegaan. Dat hielp niet, en ik ben toen bij Tycho in bed gaan liggen.

Tycho’s bed is nogal vol en hij slaapt onrustig, ik had er al snel genoeg van. Matthieu heeft mij afgelost en heeft tegen Guus af en naar je mat gezegd en toen is Guus braaf gaan slapen. Om 6.30 uur werd hij wakker en Tycho heeft hem toen zijn knuffel eend gegeven. Hij wilde nog graag slapen. Matthieu is opgestaan en heeft meer dan een uur met hem gelopen. Guus heeft vandaag geleerd om iets lekkers (kaas, banaan en brokje) onder een beker vandaan te pakken, wel met moeite. Is als hulphond naar de speeltuin geweest met Tycho, heel raar hij trekt dan niet zoveel als anders en loopt braaf achter een steppende Tycho aan. Verder graaft hij in onze tuin en vindt het leuk om met de voetbal te apporteren.

Guus naar de dierenarts

Samen met Tycho is Guus naar de dierenartspraktijk Dap-Salland in Slagharen geweest voor een kennismaking. Het is altijd handig dat je bekend bent bij een praktijk in geval van een acute noodsituatie. Guus is gewogen en weegt nu 27 kg en was verder gezond en blijf rustig tijdens het onderzoek.

Tycho heeft mee mogen helpen, hij mocht luisteren met de stethoscoop naar het hart van Guus.

Twee weken later maakte Guus weer een autorit naar Slagharen. Ik dacht namelijk dat Guus een wrat had. Na overleg met Martine wist zij me al te vertellen dat het geen wrat was maar een teek. Onder begeleiding van de assistente heb ik de eerste teek verwijderd en het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn……..