update 07-03-2012

Yvan is een jongen van 6 jaar, hij heeft een dubbele beperking. Er is bij Yvan sprake van een pervasieve ontwikkelingsstoornis namelijk ASS (autisme) en een verstandelijke beperking. Yvan woont samen met zijn zus Mendy en zijn ouders in Spier. Wij zijn de ouders van 3 kinderen, alleen is onze oudste dochter (Joyce) helaas op 4-jarige leeftijd overleden. Zij was meervoudig gehandicapt. Verder hebben wij nog een dochter (Mendy) die nu 10 jaar is, een lieve pittige meid. En dan onze zoon (Yvan) van 6 jaar, Yvan zit op het moment goed in zijn vel, maar wordt erg beperkt door zijn autisme. Verder hebben wij verschillende bezigheden. Bert is productiechef in de koeltechniek in Harderwijk. Zelf werk ik in de Kinderopvang als teamondersteuner. Lekker 2 dagen werken, en voor de rest thuis de boel regelen. Yvan gaat in Hoogeveen naar het speciaal onderwijs. In Pesse krijgt Yvan meer schoolse activiteiten aangeboden, aangezien Yvan toch wel leerbaar is. Yvan is een vrolijk jongetje die zichzelf prima kan vermaken. Zolang de situatie voor hem vertrouwd is gaat het goed. Echter een uitstapje naar een winkelcentrum of markt geeft zoveel onrust voor hem dat we dit gaan vermijden. Dit is één van de redenen dat wij bij Stichting Kind en Hulphond terecht zijn gekomen. Wij merkten steeds vaker dat één van ons met onze dochter ergens naar toe ging en de ander blijft dan met Yvan thuis. Op dezemanier voorkom je natuurlijk probleemsituaties, maar je wilt ook als gezin dingen kunnen ondernemen. Wij hopen dat Yvan veel steun kan vinden in Amy en volledig op haar gaat vertrouwen. Ook als maatje zal zij veel kunnen bijdragen voor Yvan. Het zou voor Yvan en ons zoveel extra’s in ons leven kunnen betekenen.

———————————————————————————————————————————-

 Update: 05-02-2012

De afgelopen training zijn we naar de supermarkt geweest. Het ging heel goed. Yvan en Amy liepen rustig door de winkelpaden. Martine gaf aan dat we bij de vleeswaren even extra alert moesten zijn (allemaal lekkere dingen voor een hond) maar ook hier liep Amy netjes aan voorbij. Yvan heeft een hele sprong gemaakt wat betreft de winkelbezoekjes. Hij hield Amy keurig vast en kon het goed aan. Yvan is zoveel rustiger geworden. Voorheen vond hij het erg spannend. Hij begon dan te fladderen, geluiden te maken en keek erg onrustig rond. Nu konden we gericht nog een boodschapje halen die Yvan zelf mocht afrekenen onder toezicht van zijn grote vriendin Amy. Daarna zijn we nog met de honden naar het bos geweest waar ze lekker even konden rennen. Yvan geniet altijd van de rennende Amy en houdt haar goed in de gaten.

In huis zien we dat Yvan ook steeds meer initiatief neemt om met Amy te spelen. Het verstoppen van voorwerpen, speeltjes weggooien die Amy dan weer ophaalt etc. Deze week had hij weer wat nieuws uitgevonden. Yvan legt dan een balletje op de rug van Amy met als doel dat die dan zo lang mogelijk blijft liggen. Amy vindt het allemaal prima. Kortom het gaat lekker op het moment.

update: 29-08-2011

Wat hebben we een fijne vakantie gehad!!

Yvan had het al weken over de vakantie. In die weken hebben we dan ook veelvuldig uitgelegd dat we eerst een poos in de auto moesten rijden, dan naar een huisje zouden gaan, wie er allemaal mee zouden gaan (ook een vriendin en haar kinderen waren mee), welke dagen we daar zouden zijn etc. Gelukkig weet hij steeds beter wat het begrip vakantie inhoud, maar het is dan altijd wel weer afwachten hoe het gaat. Wat weer een verschil met vorig jaar. Weer grote stappen vooruit. Yvan had het wel erg druk met allerlei indrukken die hij opdeed, maar hij kon er goed mee omgaan.

Met Amy ging het ook erg goed. Allereerst al tijdens de reis in de auto, je hoort haar niet. Ze zit mooi naar buiten te kijken of gaat even liggen. Ook bij het huisje ging het super. We hadden ook een mooie plek met een ruime tuin waar Amy lekker los kon lopen. Tijdens onze uitstapjes ging Amy ook mee, naar het restaurant, de markt, de winkel,de zee etc. Yvan kondigt dit dan ook van te voren aan als we weggingen, Amy mee! Amy kan ook prima mee want ze kan goed met allerlei situaties omgaan.

Een mooi voorbeeld was een middag aan zee waar een paar mannen voor ons met jeu de boules bezig waren. Er werd vlak voor Amy langs gegooid en die volgde mooi de ballen en bleef op haar plaats zitten, leuk om te zien.

Wat hebben we genoten op het strand. Yvan was erg onder de indruk van de zee en ook Amy had veel te kijken en vond het geweldig om over de golven te springen en te zwemmen in de zee. Yvan vond dat ook erg leuk om te zien.

Wel blijft het nog zo dat Amy net iets te ver voor ons uitloopt tijdens de uitstapjes. Thuis trainen we hier ook mee. Amy is niet erg gretig op beloningsbrokjes en dat is lastig. Wanneer we thuis met kaas of rodi worst trainen gaat het wel redelijk, maar wanneer we in een drukkere omgeving zijn heeft ze hier ook te weinig oog voor. Hier moeten we nog verder mee trainen.

03-08-2011

Zomervakantie!! Heerlijk de eerste 2 weken van de zomervakantie gewoon thuis met zijn allen. Op de mooie dagen zijn we dan ook lekker buiten. Yvan vindt het ookfijn om buiten te zijn. Hij geniet van de trampoline (waar Amy ook regelmatig op te vinden is), de schommel en bij warm weer van het zwembad. Amy is veel bij de kinderen. Ook als Mendy vriendinnetjes heeft te spelen zit ze er regelmatig tussen alsof ze ook bij de club hoort. Op zich heel mooi want Yvan raakt zo ook meer betrokken bij de andere kinderen. Het is fijn om te zien dat Yvan steeds opener wordt. Ook naar Amy toe gaat dit heel goed. Hij zoekt Amy steeds vaker op.

Half augustus gaan we op vakantie naar Julianadorp aan Zee. In een huisje van Landal Green Parks, op 1 kilometer vanaf de zee. Vorig jaar zijn we ook in een park van Landal geweest en dat is heel goed bevallen. Op de winkel en het restaurant van het park zitten stikkers met de tekst Hulphonden welkom. Zo voelde het vorig jaar ook, Yvan en Amy hadden veel bekijks. Wij kregen dan ook vaak te horen dat mensen het een geweldig initiatief vinden. Regelmatig hebben we uitleg gegeven wat de bedoeling van een therapiehond is. We kijken erg uit naar de vakantie.

Op 6 juli zijn we nog met Martine mee geweest naar een demonstratie tijdens de oma’s golfdag in Aalden. Dit was op zich natuurlijk een mooie training voor Yvan en Amy. We waren uitgenodigd voor de hele middag en mochten ook blijven eten. Een hele middag op een binnenlocatie met veel mensen is altijd een uitdaging. Hoe zal Yvan reageren? Hoe zal Amy het doen? Yvan en Amy hebben het super gedaan. Amy was nog wel wat druk. Naar de mensen toe ging het prima, ze laat zich niet snel afleiden, springt niet, blaft niet etc. maar wanneer we ergens naar toe liepen dan trok ze aan de riem. De komende periode blijven we hier mee oefenen. Tijdens de demonstatie van Martine met Indy mocht Yvan ook op de stoel zitten terwijl Indy de pet van zijn hoofd hield. Dit deden beiden heel goed. Martine vroeg of ik nog wat voor de microfoon wilde vertellen over onze ervaringen met Yvan en Amy. Dit heb ik gedaan en op het moment dat ik vol overtuiging vertelde dat Amy zeker heeft bijgedragen aan de positieve ontwikkeling van Yvan voelde ik wel een brok in mijn keel. Daarna hebben we nog een verstop spelletje met Yvan en Amy laten zien. Beiden vinden dit leuk om te doen. Nog lekker gegeten waarbij Yvan het best lang volhield om aan tafel te blijven en Amy rustig onder de tafel lag.

07-03-2011

Het is alweer een poosje geleden dat wij iets geschreven hebben. De tijd gaat ook wel erg snel. Inmiddels hebben wij een evaluatiegesprek bij Martine gehad. Van beide kanten vinden wij dat alles naar tevredenheid gaat. De eerste periode was vooral bedoeld om te socialiseren. Zowel in de thuissituatie als naar buiten gaat dit heel goed. Amy zit lekker in haar vel. De wisselwerking tussen Amy en Yvan pakt ook heel goed uit. Om dit te stimuleren maken we gebruik van contactspelletjes.

Eén van de andere doelen is de angst van Yvan te overwinnen tijdens uitstapjes. Onlangs is Amy mee geweest naar de sporthal. Yvan vindt het eng om de bij de sporthal naar binnen te gaan. Hij is er eens geweest en toen ging het tussendoek naar beneden waar hij erg van schrok. Sindsdien is de drempel behoorlijk hoog. Ik krijg hem wel voor even naar binnen maar vervolgens rent hij met de handen op zijn oren naar de gang. Martine is met Indy tijdens een handbaltraining van Mendy geweest. Yvan hebben we met een flexibele riem Amy laten vasthouden (ik had Amy aan de vaste riem). Met enige drempelvrees ging Yvan naar binnen. Een aanmoediging van Martine helpt dan ook vaak wel. We zijn in de buurt van de ingang op de grond gaan zitten. Martine zorgde ervoor dat Yvan in contact met Amy bleef. Langzamerhand zag je Yvan ontspannen en heeft hij het een behoorlijk tijdje volgehouden in de sporthal. Een mooie stap vooruit. Ook een complimentje voor Indy en Amy. Als er ongeveer dertig meisjes met de bal dribbelen en je blijft dan rustig op je plaats liggen en als er vervolgens een bal vlak voor je langs rolt en je gaat er niet op af dan vind ik dat wel heel knap.

Verder gaan we regelmatig naar het bos. Amy let goed op ons en vindt het heerlijk om lekker los te rennen. Aan de riem mag Amy graag net even iets voor ons lopen. Dit is iets waar we nog mee aan het oefenen zijn. Een klein stukje gaat het prima en vervolgens wil ze weer iets vooruit lopen. De komende tijd gaan Bert en ik nog een paar keer zonder de kinderen naar Martine om hier mee aan de slag te gaan.

17-11-2010

Tijdens de vorige training bij Martine had Yvan niet voor al te lange tijd concentratie. Martine is toen nog met Mendy en Amy aan het oefenen geweest met doggydance. Dit is helemaal wat voor Mendy. Ze vind het geweldig. Thuis wordt er ook druk geoefend. En natuurlijk moet ze iedereen even laten zien wat ze al kunnen. Amy is ook wel een hond die snel dingen aanleert.

Op de schooldagen van Yvan mag Amy altijd mee naar de bus. Eerst was het mee naar de bus, maar inmiddels gaat ze ook in de bus om iedereen te begroeten. De andere kinderen vinden dit ook geweldig. En ook Yvan loopt dan te stralen. Wanneer de bus vertrekt zit Amy netjes op de oprit te wachten tot de bus uit het zicht is. Zo lief om te zien.

Af en toe is Amy even aan het televisie kijken. Wel heel grappig om te zien dat wanneer Bumba erop is dat ze er dan echt voor gaat zitten.

Met Yvan gaat het ook erg goed. Hij zit heel goed in zijn vel. Het contact maken gaat steeds beter en hij kletst steeds meer. Dat Amy daar ook van positieve invloed voor is daar zijn wij zeker van overtuigd. Hij is zo superblij met Amy. Komende vrijdag gaat Amy een dagje naar Martine en Indy. Ik was uitgenodigd om mee te gaan naar de Magriet Winterfare in Utrecht. Mijn eerste reactie was, dat gaat niet lukken. Ik zit met de kinderen en Amy. Maar het leek mij ook wel eens lekker om een dagje weg te gaan. Bij Martine kreeg ik de reactie dat ze het alleen maar leuk vond als Amy een dagje komt. Ook voor de kinderen heb ik wat kunnen regelen. Indy en Amy kunnen het erg goed vinden met elkaar dus dat gaat wel gezellig worden.

20-10-2010

Onlangs was er bij Yvan op “school” een muziekvoorstelling in verband met oktobermaand kindermaand. Toen we er naar toe gingen zeiden we al tegen elkaar dat we vorig jaar maar even bij de voorstelling waren geweest. Yvan vond het toen echt niet leuk. Ze hadden een onderwaterwereld gemaakt. Op zich zag het er heel leuk uit maar voor een autistisch kind is het erg onduidelijk dat de gymzaal er ineens heel anders uitziet. Meerdere pogingen toen gedaan om hem naar binnen te krijgen maar dat was geen succes. Hij heeft toen maar even buiten gespeeld en vervolgens zijn we toen naar huis gegaan. Dit keer weer vol goede moet met elkaar en Amy naar Hoogeveen. Yvan keek even raar op toen we er waren. Hij liep niet meteen naar binnen maar keek wel nieuwsgierig wat er te doen was. Samen met Amy en ons is hij stukje bij beetje rustig naar binnen gegaan. Tijdens de voorstelling ging het heel goed. Amy zat naast Yvan of lag onder zijn stoel, Amy gedraagt zich dan voorbeeldig! Regelmatig laten we Yvan Amy dan even aaien want we zien dat hij daar rustiger van wordt. Yvan werd steeds een beetje vrijer en deed op een gegeven moment lekker met de kinderen mee. Een hele andere ervaring dan vorig jaar. Ook zijn we nog een keer met Martine en Indy mee geweest met een demo tijdens een opening van een dierenartsenpraktijk in Groningen. Yvan en Amy mochten samen ook een interactiemoment laten zien met behulp van een spel wat ze samen doen. Yvan verstopt dan kaasstukjes in vakjes van een houten “Dog Tonado” met draaischijven en Amy mag ze dan zoeken waarbij Yvan natuurlijk mag meehelpen. Ze deden het beide heel goed. Dit doen we om het samen spelen te bevorderen. Tevens was deze dag natuurlijk een mooie gelegenheid om te socialiseren zowel voor Yvan als voor Amy. Het was best een lange middag maar ze deden het heel goed. Ik moet wel zeggen dat we vaak de reactie kregen dat mensen Amy graag wilden aanhalen omdat ze er zo lief uitziet. Toch werd het nauwelijks gedaan, het dekje is dus wel duidelijk. Het effect ervan ook want het was zichtbaar dat Amy niet erg gericht was op al die mensen die er waren. Dit is natuurlijk ook belangrijk omdat ze gericht moet zijn op Yvan en ons. Yvan gaf op een gegeven moment wel een paar keer aan “Yvan naar huis?” maar kon er goed mee omgaan dat ik zei dat we nog even bleven. Voorheen zou hij dit niet accepteren maar dat wordt steeds beter. Thuis gaat het allemaal super, wat een heerlijke hond is Amy! Yvan en Amy zoeken elkaar steeds op waardoor waardevolle momenten ontstaan. Maar ook Bert, Mendy en ikzelf genieten van de aanwezigheid van Amy. Amy mag nu mee wanneer ik ga hardlopen. Lekker los meerennen en ze blijft opletten waar ik ben. Echt gezellig!

24-09-2010

Met Yvan en Amy gaat het super. Tijdens een training met Martine nog overleg

gehad en de tip gekregen dat we wanneer er iets is wat Yvan spannend vindt we Yvan en Amy als team moeten zien. Niet Amy er eerst naar toe laten gaan en dan Yvan, maar samen! Hier kunnen we weer verder mee. Verder zie je de band steeds sterker worden.

Tijdens het eten is Amy meestal onder de stoel van Yvan te vinden, dit is overigens ook de bedoeling maar ze doet het nu vaak uit haarzelf. Ook een leuk voorbeeld is het vrij spelen met Amy in de speeltuin. Yvan en Amy, maar ook de kinderen uit de buurt genieten ervan. Dat is ook wel het leuke van een klein dorpje. De meesten weten al dat Yvan een hond heeft die hem gaat helpen. En wat betekent Amy dan voor Yvan in de speeltuin? Nou, heel veel! De kinderen spelen met Amy en Yvan doet hier ook goed aan mee (Yvan hoort erbij). Voorheen zagen we Yvan vaak alleen spelen in de speeltuin, maar mede door Amy krijgt hij meer aansluiting met de kinderen uit het dorp. Ook ziet hij hoe de andere kinderen met Amy omgaan en hij doet ze dan na. Bijvoorbeeld een kind die een stok gooide die Amy enthousiast ging halen. Je ziet Yvan dan stralen en later ook met de stok gooien. Geen beter voorbeeld dan andere kinderen. Naast de  trainingen van Martine volgen Bert en ik een basistraining bij KC Hoogeveen. Gisteren zijn we daar voor het eerst geweest. Leuk om te doen en ondanks dat we jaren een hond hebben gehad ook wel weer leerzaam. O,ja Amy is ook een beetje geroeid, kijk maar op de foto’s.

08-09-2010

Inmiddels zijn we al weer een poosje terug van vakantie en weer volop in het gewone ritme. Amy is al weer bijna 5 weken bij ons en het gaat super goed. Regelmatig vraagt Yvan wanneer hij wakker wordt naar Amy. Amy is dan in de bench op onze kamer en daar is Yvan dan ook al snel te vinden. Over een poosje komt Amy bij Yvan op de slaapkamer. Door Yvan zijn autisme is het maken van contact niet altijd makkelijk. Het afgelopen jaar is Yvan wel veel opener geworden. Ook zien we dit terug in zijn contactmomenten met Amy. De mooie momenten dat we hem zien spelen met Amy, dan zien we een Yvan die open is. Hij is dan druk tegen Amy aan het kletsen en geniet van Amy haar aanwezigheid. We hebben ook weer een aantal bijzondere momenten meegemaakt. Aangezien schoenen kopen met Yvan al jaren een groot drama is kocht ik meestal schoenen op de gok en moest dan ook regelmatig terug om te ruilen. Dit keer hadden we het zo voorbereid dat we vroeg op de morgen (wanneer er nog niet veel klanten zijn) hadden afgesproken met een verkoopster die Yvan ook kent. Ik weet dat Yvan de bak waar je voeten elektronisch in gemeten worden eng vindt. Hier heb ik Amy eerst in gezet en complimenten gemaakt dat ze het zo goed deed, daarna volgde Yvan. Je kon wel zien dat hij het spannend vond, maar hij deed het wel, een hele overwinning. Ook het passen van de schoenen ging daarna redelijk goed. Af en toe Yvan Amy even laten aaien om wat te ontspannen. Met prachtige schoenen zijn we weer huiswaarts gegaan. Nog een voorbeeld waarmee Amy heeft geholpen om Yvan zijn angst te overwinnen was een ritje in de trekker. Bert had een trekker bij huis om de spullen van de buurt barbecue terug te brengen. Misschien wil Yvan wel mee op de trekker zei hij toen. Ik had al de indruk dat Yvan dat veel te eng zou vinden en dat bleek ook wel, Bert kwam al terug met de mededeling dat Yvan nog niet naar de trekker wou kijken. We bedachten dat het misschien zou werken als we Amy eerst bij Bert op schoot in de trekker lieten zitten. Daarna ben ik naar Yvan gegaan en zei dat Amy in de trekker zat. Ik zei moet je kijken Amy vindt het heel leuk in de trekker. Yvan kwam steeds dichterbij, ik heb hem toen opgetild en ben eerst op een afstandje blijven staan. Daarna ben ik naast het trapje gaan staan en zei ga ook maar bij Amy en papa in de trekker. Ik had verwacht dat dit hem te veel zou worden maar hij deed het toch. Bert is heel langzaam met Yvan en Amy naar de boerderij in de buurt gereden. Nu horen we nog steeds een stoere Yvan die regelmatig zegt Yvan in trekker van Jan en Amy ook mee. Ook maken we de dagelijkse uitstapjes naar de winkel, sportclub, manege een bezoekje etc. en Amy gaat lekker mee. Dit gaat prima, ze doet het heel goed. Maar ook een dagelijkse wandeling waarbij Amy even lekker los kan rennen vindt ze erg leuk en wij ook!

18-08-2010:

Zaterdag 10 juli zijn wij bij een nest golden retrievers geweest om een puppy uit te zoeken. Martine heeft de puppy’s getest en na enige twijfel werd het de puppy met het paarse bandje. Martine was al eerder bij de fokker geweest en had toen enige voorkeur voor degene met het roze bandje, echter was deze wel heel rustig. Aangezien Yvan toch wel een hond nodig heeft die hem ook uitlokt hebben we besloten de paarse te nemen, de naam hadden we al een poosje uitgezocht het werd Amy. Inmiddels is Amy al weer 2 weken bij ons. Ze hoort er al helemaal bij. En wat zijn er al een leuke dingen gebeurt. In de tijd dat Amy bij Martine was zijn we bijvoorbeeld met Yvan naar de markt geweest. Het was al heel lang geleden dat wij een markt hadden bezocht. We moesten nog even wachten tot Martine, Amy en Indy er waren. In die tijd werd Yvan erg onrustig (gillen en aan mijn arm trekken). Toen Martine er met de honden was werd Yvan rustiger en heeft hij zich voorbeeldig gedragen op de markt. Je kon wel zien dat hij het spannend vond, maar in contact met de honden ging het goed. Nog een poosje op een terras gezeten en op een gegeven moment kon je zien dat hij het genoeg vond. We hebben regelmatig Martine bezocht zodat we al een band met Amy op konden bouwen, ook ging Amy regelmatig even mee naar ons huis. Amy lijkt een slim hondje die snel dingen oppikt. Ze is lekker relaxt, maar ook enthousiast. Op 7 augustus was het dan zover, Amy blijft nu bij ons. Enkele uitstapjes ondernomen. Onder andere naar de rommelmarkt, een aantal keren met z’n allen naar het bos. Wat een feest, Amy loopt lekker los en Yvan zie je genieten van Amy. Nog een keer op een terras gegeten, Amy bij Yvan onder de stoel. Yvan was wel onrustig toen we naar het terras toegingen maar éénmaal daar ging het goed. Op dit moment zijn we op vakantie. Het blijkt wel dat dat eigenlijk wel een goede timing is. Dagelijks hebben we regelmatig een therapie moment. Amy gaat overal mee naar toe en we hebben al regelmatig Yvan in contact met Amy gebracht wanneer hij moeilijke momenten heeft. Natuurlijk gaat niet alles in één keer. Vanmiddag stonden we voor de derde keer voor de ingang van de prachtige hal met ballenbak, luchtkussen, klimtoestellen en veel discolampen. Yvan vond het doodeng. Vandaag hebben we de achteringang genomen. Iets minder heftig. We zeiden tegen Yvan dat Amy graag naar het luchtkussen wou (ja, je probeert wat). We zijn gewoon doorgelopen en hebben de aandacht op Amy gevestigd. Yvan kwam stukje bij beetje steeds verder binnen. Toen hij eenmaal bij ons in de buurt was hebben we zijn hand weer met een aaiende beweging over Amy gehouden en je zag hem langzaam ontspannen. Toen op een gegeven moment de muziek harder ging wou Yvan naar buiten. Ik hield hem zachtjes tegen (proberen een heftige reactie te voorkomen). Bert zat naast mij met Amy op schoot, en op het moment dat ik Yvan zachtjes tegenhield deed Amy de pootjes vanaf de zijkant om Yvan heen. Beiden zeiden wij jeetje moet je dit zien! Bert gaf toe dat hij een brok in de keel had. En het eindresultaat was Yvan binnen bleef en zowaar op een gegeven moment zelf en met Mendy op onderzoek uitging. Heel apart.