Hulphonden voor volwassenen worden vergoed door de zorgverzekeraar. De opleiding, het examen en de nazorg van mijn maatje en hulphond Indy en mij zijn bijvoorbeeld vergoed door zorgverzekeraar Univé. Zonder Indy zou ik niet zelfstandig kunnen wonen en leven en ik zou me niet compleet voelen zonder haar. Indy betekend alles voor mij.

Wat Indy voor mij betekende en betekend, dat zou ik ook graag willen voor kinderen met een lichamelijke beperking. Dat een kind met een handicap, samen met een maatje en een kinderhulphond zich zelf kan ontplooien, de kans krijgt, net als zijn/haar leeftijdsgenootjes zelfstandiger te worden en zich voor te bereiden op de toekomst. Voor kinderen met een handicap wordt een hulphond alleen niet vergoed! De zorgverzekeraars vinden dat de ouders alles wel kunnen doen. Ze denken niet verder. Het begon met geld inzamelen. Gezinnen konden zich bij mij aanmelden voor informatie en ik hielp ze dan met het zoeken naar een geschikte hulphondenorganisatie. Dit bleek niet te werken. De gezinnen kwamen weer terug, want de desbetreffende hulphondenorganisatie wees de gezinnen net zo hard de deur.

In 2009 is Stichting Kind en Hulphond in hart van Nederland te zien geweest.

Marco uit Witteveen heeft daar samen met zijn kinderhulphond in opleiding Thor een paar dingen laten zien. Zij waren net begonnen met de opleiding. Het ging voornamelijk om het punt dat kinderhulphonden niet vergoed werden. Op een gegeven moment werd genoemd dat Stichting Kind en Hulphond een Stichting was voor het opleiden van Kinderhulphonden. Officieel was de Stichting dat dus nog niet, maar het heeft mij toen wel aan het denken gezet. In Nederland was er voor kinderen met een beperking geen Stichting die specifiek voor het opleiden van kinderhulphonden was. En al helemaal niet een Stichting die een pup rechtstreeks in het gezin plaatst en dan samen met het kind en gezin gaat trainen. Dezelfde week ben ik met notaris Westerling om tafel gaan zitten en hebben we alle opties bekeken. En wat bleek, het was mogelijk.

Sinds 2009 is Stichting Kind en Hulphond een officiële Stichting voor het opleiden van kind en kinderhulphond:

samen opgroeien – samen leren – samen werken

Heel soms zeg ik wel eens, “Mijn oma zei het wel eens: je leven ligt in grote lijnen vast.”Ik denk dat ze gelijk heeft gehad. Misschien heeft het een reden gehad dat ik deze aandoening/ziekte heb gekregen. Als ik dit niet had gehad, dan had Indy mij niet uitgekozen als pup van 7 week en was zij nu niet in mijn leven geweest. Indy was dan niet mijn maatje geweest. Ik had dan geen hulphond nodig gehad. Wanneer Indy niet in mijn leven was geweest, in ieder geval niet als hulphond, dan had ik Stichting Kind en Hulphond niet opgericht.

“Ja, ik weet het zeker, hoe nuchter ik ook ben van mezelf, oma heeft gelijk gehad…..”

Stichting Kind en Hulphond, kind en kinderhulphond, als team de wereld in.